59. Sarajevski dani poezije

Društvo pisaca u BiH objavljuje program 59. Sarajevskih dana poezije.

Program možete preuzeti ovdje.

59. Sarajevske dane poeziju su podržali:

Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i BBI banka.

BBI banka je već drugu godinu u nizu sponzor Nagrade Bosanski stećak koja se dodjeljuje u iznosu od 5,000.00 BAM. Dobitnica Nagrade Bosanski stećak za 2020. godinu je pjesnikinja Bisera Alikadić.

Srijeda, 16.12.2020.

Četvrtak, 17.12.2020.

Petak, 18.12.2020.

Link za Zoom:

“Sarajevski dani poezije su najstarija književna manifestacija na našim prostorima. U gotovo šezdeset godina postojanja, gosti sarajevske smotre pjesništva bili su, slobodno možemo reći neki od najvažnijih pjesnika 20. stoljeća… Ovogodišnji, 59. Sarajevski dani poezije, održavaju se u posebnim uvjetima. Nismo smjeli ugroziti kontinuitet manifestacije. Usljed pandemije, programski sadržaji se održavaju na platformi ZOOM, i mogu reći da je ovo, novo iskustvo na neki način i obogatilo mogućnosti plasiranja i samog pjesništva i žive informacije o njemu. Pokazalo se da su riječ i poezija jači od svake uvjetovanosti… Dakako, nije sve moguće prezentirati online, zato će jedino svečana dodjela Nagrade “Bosanskog stećka” biti, da kažem, direktno. Lično sam sretan što je ovogodišnje priznanje “Bosanski stećak” pripalo jednoj od najistaknutijih bosanskohercegovačkig pjesnikinja Biseri Alikadić… Mnogo smo zahvalni  Gradu Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta KS i BBI banci koji su podržali Sarajevske dane poezije.”

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca

“Poezija Bisere Alikadić već pola stoljeća šiklja kao gorski izvor, kao oaza čistote i bistrine u ovoj našoj provincijalnoj čamotinji, tvoreći  jedinstveni književni opus,  autentičan i neusporediv sa bilo čim u našim suvremenim književnim praksama. Bisera Alikadić je do kraja ostala vjerna svom izboru i putu, pokazujući do kraja da književnost mora biti zatočnica ljepote i slobode. Njene pjesme  govore jezikom jarkih boja i ekspresivnih slika, jezikom lišenim pretjerane metaforičnosti i hermetizma. Najviše priznanje Društva pisaca Bosne i Hercegovine Bosanski stećak, ove godine ide u ruke naše velike pjesnikinje, pjesnikinje strasti i ljubavi, o kojima se stalno govori, a kojih je sve manje u našim životima.”

Mile Stojić, predsjednik Programskog savjeta

SaDaPo-2020_Plakat